Een meisje staat te dansen tijdens haar feestje.

Vanaf welke leeftijd een kinderfeestje vieren?

Als uw zoon of dochter bijna jarig is, is het tijd voor het plannen van een feestje. Opa, oma en andere familie willen de jarige vaak graag komen feliciteren, maar vanaf een bepaalde leeftijd gaan kinderen het ook leuk vinden om vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen om samen met uw kind zijn of haar verjaardag te vieren. Vaak worden deze familie- en kinderfeestjes apart van elkaar gegeven. Maar op welke leeftijd start je het best met het geven van een kinderfeestje?

De behoefte aan het houden van een kinderfeestje kan per kind uiteraard verschillen. Het ene kind vraagt er misschien op jonge leeftijd al naar, terwijl een ander, ouder kind er nog niet naar taalt. Hierbij is het vooral van belang om te kijken naar de behoefte van uw kind en hierop in te spelen.

Over het algemeen vinden kinderen het vanaf ongeveer vier jaar leuk om een kinderfeestje te houden. Ze gaan dan naar school, waar ze vriendjes en vriendinnetjes leren kennen en worden zelf misschien ook soms uitgenodigd voor een kinderfeestje van een klasgenootje. Vierjarige kinderen vinden het vaak leuk om iets te ondernemen met vriendjes of vriendinnetjes, en dit lijkt dan ook voor veel kinderen een goede leeftijd om te starten met het geven van kinderfeestjes.

Echter zijn feestjes voor zulke jonge kinderen best een grote gebeurtenis. Ze kunnen het spannend vinden om iets te gaan doen zonder hun ouders of snel vermoeid zijn door een drukke planning. Een kinderfeestje brengt enorm veel indrukken met zich mee, dus het is verstandig om in de planning hiervan rekening te houden met de leeftijd van de jarige en de genodigden. Het moet daarnaast ook behapbaar blijven voor u als ouders. Een activiteit als bijvoorbeeld zwemmen met een grote groep vierjarigen, vraagt een enorme verantwoordelijkheid en geeft u waarschijnlijk weinig rust. Een aantal leuke activiteiten thuis met een klein groepje kinderen is dan misschien een beter idee. Kinderen vinden het vaak al enorm leuk om thuis leuke spelletjes te doen of te spelen met een paar vriendjes of vriendinnetjes.

Naast de activiteit, is het ook van belang om rekening te houden met de tijdsduur van het feestje. Jonge kinderen hebben een korte aandachtboog en voor hen is een feestje van zo’n drie uur al snel lang genoeg. Het is verstandig om de ouders van de uitgenodigde kinderen te vragen hun telefoonnummer door te geven, zodat u hen kunt bellen wanneer een kind het echt gehad heeft en eerder naar huis wil. Houd bij de planning van het feestje rekening met de volgende planning (deze kunt u uiteraard altijd aanpassen aan het eigen feestje):

  • Ontvangst van de kinderen
  • Zingen voor de jarige en cadeautjes geven
  • Taart eten
  • Spelletjes, knutselen, een speurtocht of een andere activiteit
  • Eventueel eten
  • Ophalen/thuisbrengen van de gasten
Mocht het feestje buitenshuis plaatsvinden, houd dan ook rekening met de reistijd.

Een laatste factor die van belang is voor het feestje is het aantal kinderen dat kan worden uitgenodigd. Een vuistregel die vaak gebruikt wordt is evenveel kinderen als de leeftijd van de jarige. Wordt het kind vier, zou het dus vier kinderen mogen uitnodigen. Dit kan een goede manier zijn, maar in de praktijk kan het ook voorkomen dat uw kind minder of meer kinderen wil uitnodigen. Let hierbij ook op de praktische kant: Is het feestje buitenshuis, hoeveel kinderen passen er dan in de auto? Hoeveel kinderen passen er thuis aan de tafel? Hoeveel begeleiders zijn aanwezig? Misschien spelen kosten nog een rol in het aantal mogelijke kinderen. Bepaal voor uzelf hierin een grens en communiceer dit met uw kind. Kinderen weten vaak genoeg vriendjes en vriendinnetjes te noemen die ze graag zouden willen uitnodigen, maar kijk samen met uw kind, aan de hand van uw bepaalde maximum, met welke kinderen ze nou echt vaak spelen en met wie wat minder. Bepaal zo welke kinderen een uitnodiging gaan krijgen.

Tot slot: houd er bij een kinderfeestje met jonge kinderen rekening mee dat de planning misschien niet helemaal verloopt zoals vooraf bedacht. Jonge kinderen hebben een korte aandachtspanne en hebben soms hele andere plannen dan u vooraf zorgvuldig heeft bedacht. Zo zou het kunnen gebeuren dat ze midden in een activiteit de aandacht verliezen en liever een film gaan kijken of met speelgoed gaan spelen. Hoewel het jammer kan zijn als uw bedachte programma niet helemaal zoals gepland verloopt, probeer dit los te laten. Het belangrijkste is dat de kinderen zich vermaken, en als dat op dat moment op een andere manier gebeurt, is dat ook geen probleem. Het feestje verloopt dan misschien niet helemaal zoals gepland, maar dit maakt de ervaring niet minder leuk!