Kinderen buiten op een kleed tijdens een kinderfeestje.

Hoe een kinderfeestje organiseren?

Gefeliciteerd! Het is de verjaardag van uw kind en dat moet natuurlijk gevierd worden. En wat is een betere manier om een kinderfeestje te organiseren? Super leuk voor jarige, maar vaak stressvol voor ouders. Want hoe organiseer je dit eigenlijk? Hoe pak je dit het beste aan? Als je je dit afvraagt, ben je hier aan het juiste adres. Hier vind je alles wat je moet weten over het organiseren van een kinderfeestje, inclusief uitgebreide stappenplannen en handige websites.

Of je nu thuis een Disney-themafeest geeft met je 6-jarige of al je 10-jarigen mee uit neemt voor een spannend evenement, kinderfeestjes vergen veel organisatie. Kinderen vieren hun kinderfeestje gemiddeld voordat ze 16 worden, dus het is een goed idee als ouder om een jaarlijks schema te maken om je geleidelijk een weg door de organisatie te banen.

Begin op tijd

Het plannen van een kinderfeestje kost tijd en moeite. Onthoud dit en begin op tijd. Zo voorkom je dat het geselecteerde evenement op het laatste moment niet beschikbaar is, de themabox niet op tijd wordt bezorgd of dat je niet genoeg rust hebt om over alles na te denken, zodat je tijdens het feest erachter komt dat je nog wat te doen hebt . had niet verwacht.

Wat is op tijd?

Kinderfeestjes kun je het beste een paar weken van tevoren plannen. Spreek een datum af om met uw kind te bespreken wat hij/zij wil doen tijdens het feest en zoek leuke ideeën voor uzelf op. Als je de datum van het feest weet, kun je bij de ouders van de genodigde navragen of er genoeg kinderen zijn voor die dag. Als je weet welke activiteit je wilt gaan doen, kun je die dag kijken of het ook echt mogelijk is en zo ja, wat je daarvoor moet plannen. Door deze tijdstippen te identificeren, kunt u uzelf beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Je kunt hiermee niet fout gaan, vooral als je zeker weet dat je een plan B hebt.

Aftelkalender

Dit zal de jarige erg enthousiast maken als je op tijd begint en je kinderen erbij betrekt. Spannend kinderfeestje voor jarige jongen of meisje! Tijd is soms een onvoorstelbaar punt voor kinderen: wanneer is het feest? Hoeveel nachten slaap zijn er nog? Om te voorkomen dat uw kind deze vragen elke dag stelt, legt u uw kind uit dat hij of zij echt nog even moet wachten en kunt u samen een aftelkalender maken. Zo kun je in alle rust je leven leiden en weet de jarige dat de tijd om is.

Blijf bij jezelf

Het is de verjaardag van je kind en het gaat er natuurlijk om dat hij/zij op het kinderfeestje is. Vergeet niet dat het organiseren van een feest veel vraagt. Ga dus zelf na wat realistisch en haalbaar is. Ben je bestand tegen druk? Kun jij een huis vol schreeuwende, drukke kinderen aan? Of is het beter om minder kinderen te hebben op een plek waar kinderen zich kunnen amuseren?

Iedereen wil tegenwoordig origineel zijn, en sommige kinderfeestjes zijn uitgebreider dan andere. Een troost: er zijn altijd ouders die grotere kinderfeestjes regelen dan jij. Probeer dus niet mee te dingen naar de beste partij en mogelijk onder druk te crashen. Kijk naar de behoeften van uw kind en wees trouw aan uzelf. Wat doen verjaardagen graag? Wat kun je als ouder doen?

Kinderfeestjes zijn het leukst als iedereen het naar zijn zin heeft. Dit geldt ook voor ouders. Je kinderen zullen het merken als je gestrest bent en je afvraagt hoe je een kinderfeestje overleeft. Als je die dag lekker in je vel zit, is het feest het leukste voor een jarige. Check dus altijd eerst je mogelijkheden als ouder en of dit is wat je kind wil voor een kinderfeestje.

Toch een groots feest?

Als je besluit iets groots te doen voor het feest, is dat natuurlijk helemaal prima. Kijk dan, voordat je begint met organiseren, wat je nodig hebt om een levendige bijeenkomst te beginnen. Wat kun je realiseren? Roep indien nodig om hulp en zorg dat je helemaal klaar bent voor de nieuwe dag.

Brainstormen

Kinderfeestjes zijn tegenwoordig zo spetterend dat er door de bomen geen bos meer is. Als je bedenkt dat kinderen al moeite hebben om snoep uit de snoeppot te kiezen, is het geen verrassing dat kinderen het moeilijk hebben om na te denken over wat ze willen doen op een kinderfeestje. Hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk deelneemt aan een activiteit die echt bij je kind past?

Brainstormen

In plaats van je kind dood te gooien met ideeën die je al hebt gevonden, vraag hem/haar wat hij/zij wil doen. Misschien heeft de jarige een duidelijk idee hoe het feest eruit moet komen te zien. Zo niet, dan is het natuurlijk goed. Begin dan te brainstormen en je zult merken dat er vanzelf een geweldig idee opduikt. Kijk wat uw kind graag doet, wat zijn interesses, wat heeft u de afgelopen jaren gedaan?

Ideeën web

Om het voor kinderen leuker te maken om te zien, kun je samen een ideeënnetwerk creëren. Schrijf in het midden het woord "kinderfeestje" en schrijf er alles omheen wat je maar kunt bedenken. Zo krijg je direct praktische begeleiding bij het vinden van het ideale kinderfeestje.

Google ideeën

Als je voor ogen houdt wat je kind leuk vindt en waar het wil zijn, kun je gerichter gaan zoeken. Kinderfeestjes zijn er in alle soorten en maten, dus zoek niet alleen naar het woord 'kinderfeestje'. De valkuil is dat je in eindeloze feestkuilen belandt, de ene nog gekker dan de andere. Blijf gefocust en zorg ervoor dat uw gesprekken met uw kind niet te ver afdwalen. U zult merken dat er ook dan genoeg mogelijkheden zijn voor het perfecte evenement.

Laat je kind kiezen

Wanneer u als ouder op de hoogte bent van een voorstel voor een kinderfeestje waar uw kind in geïnteresseerd is, kunt u een kleine selectie van partijen kiezen die ook passen bij uw voorwaarden als ouder. Denk aan het budget, is het praktisch, is het geschikt voor alle gasten? Presenteer deze keuze vervolgens aan uw kind en laat de jarige kiezen. Zorg ervoor dat je maximaal 3 tot 5 feestjes voor hem/haar hebt om uit te kiezen, zodat de selectie niet te groot is. Je zult zien dat je zo snel keuzes kunt maken.

Datum en tijd

Stel je voor dat je alles geregeld hebt: de datum staat vast, het evenement staat gepland, de kinderen zijn uitgenodigd. Dan blijkt dat je grootste zorg deze is: er kan bijna niemand komen, of er is geen activiteit op de dag. Dit wil je altijd voorkomen. Prik dus tijdig een datum en zorg dat alles voor die dag vast staat.

De datum bepalen

Hoe kies je een goede datum voor het verjaardagsfeestje van je kind? Sommige kinderen zijn jarig in december, tijdens vakanties of op schrikkeldagen. Hoe vind je de juiste dag waarop je echt tijd en ruimte hebt om te feesten? Het belangrijkste is dat er genoeg vrienden kunnen komen om een leuke activiteit te plannen. Dus soms is het het beste om te wachten tot na de vakantie, of het feest vroeg te geven, zodat het niet op hetzelfde moment valt als de kerstman of Kerstmis. Neem deze beslissing niet alleen, maar bespreek deze met uw kind. Misschien viert de jarige het liever op een ander tijdstip, omdat veel kinderen in de klas het na de vakantie vieren.

Save the date

Als de datum bekend is, kun je ervoor kiezen om de ouders van tevoren te laten weten dat het feest op die datum plaatsvindt. Uitnodigingen lang van tevoren versturen is niet aan te raden omdat kinderen erg in het moment zijn. Als ze nu worden uitgenodigd, moet het feest in de nabije toekomst worden gehouden. Als het te lang duurt, kan het kind de interesse verliezen. Gemiddeld kiezen ouders ervoor om de uitnodigingen 1,5 week voor het feest te versturen. Maar veel plannen kunnen al een week van tevoren gemaakt worden zodat de kinderen nooit komen. Als gevolg hiervan kiezen sommige ouders ervoor om "save the date"-uitnodigingen uit te geven. Dit kan voor kinderen of ouders zijn. Als gevolg hiervan wisten de ouders dat ze de dag vrij moesten maken, maar de kinderen kregen de dag ervoor toch een leuke uitnodiging met een iets korter detail.

De duur van het feestje

Over het algemeen duren kinderfeestjes ongeveer 3 uur. Dit is echter de gemiddelde leeftijd vanaf 7 jaar. Voor jongere kinderen is een duur van 2 tot 2,5 uur voldoende. Maak van tevoren een schatting van de duur van het hele feest, zodat je een eindtijd op de uitnodiging kunt instellen. Houd rekening met een tijdspanne van ongeveer 15 minuten. Er is altijd een situatie waarin je spullen opraken, maar je wilt er niet teveel over nadenken en de kinderen gaan vervelen terwijl ze op hun ouders wachten. De duur van het feest is afhankelijk van de activiteit. Als je ergens heen gaat, houd dan rekening met reistijd. Bedrijven geven meestal de gemiddelde duur van een activiteit aan. Schat bij het organiseren van een feest thuis ongeveer de duur van het evenement in. Naast activiteiten kun je ook denken aan cadeautjes openen, activiteiten voorbereiden, naar het toilet gaan en of je de kinderen laat mee eten of niet.

Het tijdstip

De meeste kinderfeestjes vinden plaats op woensdagmiddag, vrijdagmiddag of in het weekend. Tijd wordt het gemakkelijkst bepaald op basis van de duur van de activiteit en de leeftijd van het kind. Als de kinderen nog heel jong zijn, laat het feest dan niet voor 16.00 uur beginnen. Dan zijn de kinderen aan het einde van het feest moe, en vermoeide kinderen zijn meestal vervelende kinderen. Kijk dus goed naar wat voor soort kinderen er komen, en je hebt uitgerekend hoe lang het feest gaat duren.

Het budget

Je kunt een kinderfeestje duur maken of niet. De kosten heb je helemaal zelf in de hand. Het is goed om vooraf een budget vast te stellen en je daar ook echt aan te houden. Met dit budget kun je doen wat je wilt. Welke keuze je ook maakt, weet dat een groot feest niet afhankelijk is van het budget.

Low-budget

Wil je met een klein budget een feestje organiseren, dan kun je een kinderfeestje bij je thuis organiseren. Versier het huis, sla heerlijke snacks in en bedenk tal van activiteiten om de kinderen bezig te houden. Een goede winkel om goedkoop te kopen is Action. Een aanrader voor kinderfeestjes!

Natuurlijk kun je ook geld besparen met evenementen. Als je entertainment wilt regelen, huur het dan niet bij een duur bedrijf, maar vraag een kennis of hij/zij de rol voor een dag op zich wil nemen. Als je je kind een specifiek cadeau wilt geven, zoals een mok of tas, maak er dan meteen een activiteit van. Dan hoef je minder geld uit te geven aan andere activiteiten die kinderen graag doen en krijg je gepersonaliseerde cadeaus om mee naar huis te nemen! Het is dus een win-winsituatie.

Als je een beperkt budget hebt, is de meest effectieve manier om jezelf uit te dagen om het feest zo economisch mogelijk te organiseren. Doe je onderzoek en vergelijk de prijs-kwaliteitverhoudingen van verschillende winkels. Als je er een activiteit van maakt om van alles een relatief goedkope optie te krijgen, zul je het natuurlijk geweldig vinden. Want hoe fijn is het als een vergelijkbare partij X bedrag kost en jij het goedkoper uithoudt? Wat je ook doet, voel je in ieder geval niet schuldig! Je kinderen hebben geen dure feestjes nodig om plezier te hebben.

Ruim budget

Het is nog steeds verstandig om je aan een bepaald budget te houden als je ruimte hebt om wat meer uit te geven. Het budgetbedrag bepaal je natuurlijk zelf. Het huren voor bepaalde recreatieve activiteiten kan soms een flinke kostenpost zijn. Zo kost het inhuren van een kinder-dj voor een discofeest al gauw € 400,-. Als je daarnaast dure verlichtingsarmaturen huurt en het horecabedrijf voor de versnaperingen laat zorgen, kan het totaalbedrag nog flink oplopen. Bedenk dus hoeveel je gemiddeld per kind wilt uitgeven, en kijk naar de verschillende mogelijkheden voor feestjes.

Wat is een goed budget?

Het juiste budget voor het kinderfeestje hangt af van veel componenten. Het belangrijkste is de financiële bestedingsruimte. Geef niet meer uit dan u zich kunt veroorloven te verliezen. Kinderen weten meestal meer dan je denkt, en als ze vermoeden dat het feest meer zal kosten dan de jarige verwacht dat je je als ouder kunt veroorloven, zullen de kinderen zich niet vermaken. Onthoud dit.

Gemiddeld besteden ouders tussen de 10.00 en 15.00 euro per kind aan een kinderfeestje. Dit is echter een richtlijn en u kunt er uiteraard van afwijken. Kijk hoeveel u kunt en wilt uitgeven en begroot dienovereenkomstig.

Hoeveel kinderen nodig je uit?

Het ene kind heeft één beste vriend en het andere heeft er tien. De ene ouder vond een groep van 6 kinderen genoeg voor een kinderfeestje, terwijl een ander dacht dat een groep van 15 nog prima zou zijn. Het aantal kinderen dat wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje hangt dus grotendeels af van de jarige en de ouders.

Eén kind per jaar

De meeste boeken beweren dat als er net zoveel kinderen op het feest zijn als de kinderen, het genoeg is voor de kinderen. Zeven kinderen op zevenjarige leeftijd en tien op tienjarige leeftijd. Veel ouders vinden dit een goede richtlijn en maken graag gebruik van deze methode. Het geeft houvast, wat zeker geen verkeerde insteek is. Voor jongere kinderen is een kleinere groep meestal voldoende. Hoe ouder de kinderen, hoe meer vriendjes en vriendinnetjes ze hebben, hoe moeilijker het is om sommigen niet uit te nodigen. Deze berekening is echter mogelijk niet geschikt voor u en uw kind. Sommige zesjarigen hebben tien beste vrienden, terwijl een tienjarige daarentegen misschien maar vier beste vrienden wil uitnodigen.

Incasseringsvermogen

Bepaal eerst het maximale aantal kinderen dat u als ouder thuis wilt hebben of dat u ergens mee naartoe kan nemen. Wat is praktisch? Wanneer u zelf een nummer heeft, kunt u samen met uw kind een lijst met potentiële gasten doornemen. Is de lijst lang en zijn er kinderen die niet vaak spelen? Stel dan een limiet in en wijs erop dat je kind niet iedereen kan uitnodigen. Ga niet automatisch uit van het aantal kinderen dat de jarige wil uitnodigen. Geen enkele ouder wil een evenement organiseren met meer dan 20 kinderen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat uw kinderen zelden met de helft van die kinderen spelen. Kinderfeestjes zijn meer dan genoeg, dus houd je aan je grenzen.

Houd rekening met de leeftijd

Zelfs als u niet deelneemt aan de regel 'één kind per leeftijd', kunt u het beste rekening houden met de leeftijd van uw kind. Je gaat een vierjarige niet plezieren op een kinderfeestje waar vijftien kinderen zijn uitgenodigd. Dit kan al snel te veel worden, wat leidt tot ruzie of huilen. Dus als je kinderen jonger zijn, kun je het beste een kleine groep genodigden kiezen.

Is uw kind ouder? Heeft hij/zij vrienden van school, sport en vrije tijd? Houd er rekening mee dat de jarige misschien meer kinderen wil uitnodigen. Als u vermoedt dat het team te groot is voor een supervisor, zoek dan onmiddellijk hulp. Het moet het ook leuk houden voor zichzelf of de jarige zal het opmerken en het feest beïnvloeden. Je kunt er ook voor kiezen om een grote groep mensen op te delen in kleine groepjes, zoals 4 tot 5 kinderen. Het zal zoveel beter voor u als ouder zijn.

Locatie

Bedenk van tevoren waar je je kinderfeestje gaat geven. Wil je ergens heen zodat je geen rommel van je huis maakt? Of blijf je liever thuis zodat je niet hoeft te denken aan verkeer en reistijd? Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is het beste om af te wegen welke je voorkeur heeft.

Kinderfeestje thuis

Een kinderfeestje thuis is ideaal als je kinderen jonger zijn en je thuis de ruimte hebt. Je hoeft niet met een groep kinderen op pad en je hebt meer controle over hoe het kinderfeestje verloopt. Wil je thuis een feestje geven maar niet alles regelen? Huur dan een bedrijf in om het evenement thuis te organiseren. Er zijn ook themaboxen of bedrijven die volledige pakketten aanbieden, dus je hoeft zelf niet zoveel voor te bereiden, maar je hebt de touwtjes in handen.

Kinderfeestje op locatie

Vanaf het moment dat uw kind 6 of 7 jaar wordt, kunt u ervoor kiezen om ergens anders een kinderfeestje te organiseren. Denk aan indoor speeltuinen, klimparken, zwembaden of bowlingbanen. Denk eraan dat u voor alle kinderen voldoende vervoer heeft en plan de reistijden van tevoren. U kunt ook de ouders van de genodigde vragen hun kinderen naar de locatie te brengen en weer op te halen. Maar houd er rekening mee dat niet alle ouders graag met een touringcar rijden voor het kinderfeestje van iemand anders. Autorijden met een groep kinderen kan sowieso stressvol zijn voor u als ouder, maar wat als iemand wagenziekte krijgt? Zorg dus dat je een evenement in de buurt kiest. Het grootste voordeel van het organiseren van een kinderfeestje ter plaatse is dat je geen rommel in huis hebt. Als de kinderen thuis zijn en jij veilig thuis, is het feest echt voorbij.

Overleg met je kind

Vaak hebben ouders wel ideeën over hoe het perfecte kinderfeestje eruitziet. De vraag is alleen: denkt jouw kind hier hetzelfde over? Hoe ziet hij zijn kinderfeestje eigenlijk voor zich?

De wensen van de jarige

Terwijl ouders meestal een idee hebben van wat hun kinderen leuk vinden, gaat de mode tegenwoordig zo snel dat het bijna onmogelijk is om de laatste trends bij te houden. Waar jij het nog cool vindt om er een te zijn, kan je kind zich schamen voor het idee om alleen te zijn. Vraag uw kind dus wat zijn wensen zijn. Wil hij weg of wil hij thuis blijven? Wie wil hij uitnodigen? Laat de jarige al zijn wensen uitspreken en geef jou als ouder een goed beeld van wat je van je kind kunt verwachten.

Bekijk de mogelijkheden

Als de wensen van uw kind duidelijk zijn, kunt u zien wat er binnen het budget past, bijvoorbeeld wat praktisch is qua vervoer en hoe u als ouder denkt over de geest van uw kind. Blijf nadenken over de mogelijkheden en zeg geen 'nee' tegen uw kind als al zijn gedachten niet helemaal overeenkomen met uw eigen verwachtingen. Na onderhandeling met de jarige krijg je ongetwijfeld een leuk feestje. Zolang je de jarige laat zeggen wat hij graag doet en hem het gevoel geeft dat hij gehoord wordt, komt het goed.

Uitnodigingen

Tegenwoordig sturen we bijna geen kaartjes meer en gaat vaak alles via de app. Maar kinderen vinden het nog steeds bijzonder om een uitnodiging te krijgen, geheel in stijl van het feestje waarvoor ze uitgenodigd zijn. Hier begint voor de kinderen de voorpret.

Bestaande uitnodigingen

Vroeger was het eenvoudig: de boekhandel had tien verschillende sets uitnodigingen om uit te kiezen, en dat was alles. Waar deze uitnodigingen nog steeds bestaan, zijn er nu veel extra opties toegevoegd. Als je uitnodigingen wilt kopen, koop dan niet de standaardeditie bij de boekhandel. Het internet biedt een grote verscheidenheid aan websites die op dit gebied veel te bieden hebben. Er zijn enkele websites waar uitnodigingen kunnen worden gedownload. Hier heb je verschillende mogelijkheden, houd er rekening mee dat je deze nog zelf moet printen. U kunt uitnodigingen ook personaliseren via sites als Greetz. Maak bijvoorbeeld prachtige foto-uitnodigingen, bewerk foto's met feestelijke stickers, effecten en kaders. Bovendien kun je foto's met tekst bewerken en de versieringen aan de zijkanten van de uitnodiging zo aanpassen dat ze perfect passen.

Maak zelf uitnodigingen

Je kunt de uitnodigingen natuurlijk zelf maken. Bijvoorbeeld de uitnodigingen samen met je kind zelf knutselen. Het is ook vooral extra leuk als de jarige zelf mee kan helpen bij het maken van zijn/haar uitnodiging. Zo kan hij/zij trots aan vriendjes en vriendinnetjes vertellen dat de uitnodiging zelf gemaakt is.

Op de uitnodiging zet je de belangrijkste informatie. Bij wie en waar is het feestje? Hoe laat begint het en wanneer is het afgelopen? Moeten de kinderen nog iets meenemen en worden ze thuisgebracht of moeten ze opgehaald worden? Het is ook handig om voor de zekerheid het adres en een telefoonnummer erop te zetten. Gegevens die er in elk geval op moeten staan zijn:

  • naam, adres van de jarige;
  • jouw (mobiele) telefoonnummer;
  • datum, locatie en tijdstip van het feestje;
  • of de kinderen spullen mee moeten nemen zoals schaatsen, zwem- of verkleedkleding;
  • of de kinderen thuisgebracht worden of opgehaald moeten worden;
  • eventueel of de kinderen na afloop gegeten hebben;
  • eventueel het thema van het feest.
Wanneer je de uitnodiging via post stuurt, check dan ook bij de ouders of de uitnodiging goed is aangekomen.

Je kunt foto(‘s), tekst en versiering op de voor- en binnenkant van de kaart plaatsen, zo kun je een kinderfeestje uitnodiging maken die perfect past bij het partijtje! Zie de foto hieronder voor wat leuke voorbeelden!

Vraag hulp

Kinderfeestjes kosten veel tijd en moeite. Dit is nog beheersbaar als er 6 vriendjes en vriendinnetjes rondlopen. Maar zodra het er 10 of meer zijn, tot een punt waarop je je ouders niet meer alleen kunt managen, schat van tevoren in of dit tijdens het feest zal gebeuren, en als dit gebeurt, zoek dan op tijd hulp.

Extra ogen

Als je de kinderen meeneemt naar een feestlocatie, is het altijd fijn om iemand te hebben die kan helpen met babysitten. Zeker met een grote groep mensen is het voor één ouder praktisch onmogelijk om iedereen aandacht te geven. Denk bijvoorbeeld aan een grote binnenspeeltuin waar alle kinderen gescheiden zijn om hun eigen ding te doen. Een extra paar ogen hebben om deze taak met u te delen, kan veel stress verminderen.

Activiteiten thuis

Ook bij kinderbijeenkomsten thuis is het goed om hulp te vragen. Heb je jezelf 10 meisjes zien coachen in een knutselactiviteit terwijl ze drankjes en snacks serveren en tussendoor foto's maken, meedoen en eventuele ongelukken of ruzies oplossen? Dit is slechts een voorbeeld, het zou fijn zijn als iemand u hierin zou kunnen ondersteunen. Terwijl de een de activiteit begeleidt, kan de ander zorgen voor verfrissingen, foto's en onvoorziene omstandigheden. Dit resulteert in minder druk, dus de atmosfeer zal veel beter zijn.

Praktisch

Ten slotte is het ook praktischer als een beetje helpt. Stel je voor dat je naar de wc moet? Of is een kind zo hard gevallen dat je naar de eerste hulp moet? Van het laatste wil je niet uitgaan, maar je kunt het ook niet uitsluiten. Kijk goed hoe het feest eruit ziet en doorloop alle scenario's in je hoofd. Kun je het alleen aan? wat er ook gebeurt? Bij twijfel is ons advies om hulp te zoeken. Er is niets om je voor te schamen. Een groep kids kost gewoon veel energie, en het organiseren van een kinderfeestje vraagt de nodige organisatie. Het is ook leuker!