Kinderen zijn bezig met vingerverf.

Een kinderfeestje met betrokken kinderen

Er komt veel kijken bij het organiseren van een kinderfeestje. In dit artikel geven we een aantal ideeën en tips hoe je ervoor zorgt dat kinderen niet verveeld raken en alle kinderen betrokken blijven bij een kinderfeestje.

Wees enthousiast

Zorg dat je een kinderfeestje organiseert en hou rekening met wat de kids graag doen. Dit is tenslotte het feest van uw kind, niet van u als ouder. Natuurlijk moet het alleen te doen zijn, maar je raakt vaak opgewonden als je je kinderen ervan ziet genieten. Enthousiasme is besmettelijk, dus laat het aan alle kinderen merken. Regel bijvoorbeeld uitnodigingen in het thema van het feest om de kinderen alvast enthousiast en nieuwsgierig te maken.

Moedig iedereen aan om mee te doen

Hoe zorg je ervoor dat niemand buitengesloten wordt tijdens een kinderfeestje? Simpel; geef ieder zijn of haar eigen taak. Tijdens een speurtocht kun je bijvoorbeeld van tevoren een persoonlijke queestekaart maken met bijbehorende speurtochten. Fijn om te zorgen dat de kinderen elkaar nodig hebben en samen gaan werken. Dit zorgt ervoor dat ze op het evenement met elkaar in gesprek gaan. Je kunt de jarige een bijzondere rol geven want op dagen als deze is het fijn als je even in het centrum kunt blijven. Met hun eigen taken voelt iedereen zich even belangrijk en heeft elk kind iets te doen. Een ander goed idee is om de kinderen hun eigen eten te laten bereiden. Want wat is er leuker dan je eigen eten bereiden en opeten? lees in dit artikel wat je kunt eten tijdens een kinderfeestje.

Deel veel complimenten uit

Of je gaat karten, lasergamen of speurtocht organiseert, geef de kinderen tijdens de activiteit ook eens een persoonlijk complimentje. Dit doet hun zelfvertrouwen goed en daardoor gaan ze vaak nog meer hun best doen. Daarnaast zorgen complimenten voor motivatie bij het kind.

Aandacht en een praatje doen wonderen

Kinderfeestjes zijn voor de meeste kinderen een drukke dag, waarna ze snel moe worden. Kinderen zijn meestal actief en agressief. Je hoeft ze waarschijnlijk niet de hele tijd bezig te houden. Het is dus niet erg om een korte pauze in te plannen. Sommige kinderen vervelen zich echter snel, dus geef deze kinderen wat aandacht door met ze te chatten.

Calculeer een ren-moment of korte buitenactiviteit in

Als je tijd hebt, stuur de kinderen dan een tijdje uit, of laat ze een tijdje rennen. Dit kan een welkome afleiding zijn, zeker als je een feestje voor binnen organiseert. Onze kinderfeestjes voor binnen bevatten altijd uit twee korte buitenmomenten waarbij de kinderen op missie moesten of bijvoorbeeld bewijs moesten verzamelen van echte geheim agenten.

Zorg dat je ontspannen leiding hebt en houd niet te krampachtig vast aan je programma

Er zijn regels nodig om het kinderfeestje goed te laten verlopen. Regels voorkomen discussie en onnodige ergernis. Je kunt de kinderen de regels van tevoren vertellen zonder streng te lijken. Formuleer de regels op een rustige, duidelijke manier en voeg zo nodig een vleugje humor toe. Regels voor kinderbijeenkomsten kunnen zijn: alsjeblieft en dankjewel zeggen, afval in de prullenbak gooien, elkaar helpen, etc. Als ouder of leider ben je zelf de spiegel; het goede voorbeeld geven leidt er vaak toe dat kinderen volgen. Maak je niet al te veel zorgen als je plannen niet gaan zoals gepland. Een beetje planning is handig en geeft wat houvast, maar zorg ervoor dat je het los kunt laten. Kinderfeestjes gaan vaak niet zoals je zou denken.

Houd rekening met de spanningsboog

Voor veel kinderen is een kinderfeestje een belevenis. Onthoud dat jongere kinderen een kortere aandachtsspanne hebben dan oudere kinderen. Voor peuters van 7 tot 10 jaar is een feestje van 2 tot 3 uur lang genoeg. Voor oudere kinderen kun je meer tijd inplannen, maar het feest hoeft eigenlijk niet langer dan 4 uur te duren. Zo houd je het leuk en zorg je ervoor dat de kinderen niet overprikkeld raken.

Geef kinderen de ruimte om zelf met ideeën te komen

Jonge kinderen vinden het vaak leuk om thuis spelletjes te spelen en vermaken zich snel met speelgoed dat thuis niet voorhanden is. Kinderen van ouders hebben het soms wat drukker nodig, maar over het algemeen hebben kinderen hun eigen grillen. Geef de kinderen de ruimte en beweeg volgens hun ideeën.